top of page

                 LiDAR ile taranan yeryüzünün topografik modeli, Sayısal Yüzey Modeli (SYM), Sayısal Arazi Modeli (SAM), yükseklik modeli, hızlı ve yüksek doÄŸruluklarla (ormanlık alanlarda dahi) üretilebilmektedir. Yeryüzü veya ilgili objenin yüzeyi hakkında veri elde etmek için kullanılan aktif uzaktan algılama teknolojisi olan LiDAR tekniÄŸinde yakın kızılötesi (near infrared) ışınım kullanılır. LiDAR ile üretilen modeller, çalışma alanına göre sayısı deÄŸiÅŸmekle birlikte milyonlar-milyarlarla ifade edilebilen “Nokta Bulutu” nu içerir. Bu yoÄŸun nokta bulutu, her bir nokta için 3 boyutlu (X-Y-Z) nokta verisi içerir ve ilgili yeryüzü parçasına göre yoÄŸunluÄŸu deÄŸiÅŸmekle beraber milyarlarca noktalık “Nokta Bulutu” verisi toplanır.

​

Genel olarak LiDAR Kullanım alanları şunlardır:

1-Temel Harita Üretimi: LiDAR SAM(Sayısal Arazi Modeli): Ortorektifikasyon, Kritik Arazi Arızaları ile destekli olarak eÅŸyükseklik eÄŸrisi üretimi.
2-Sel Baskınlarının Haritalanması: Sel Baskını Zara Analizleri, Hidrolojik ve Hidrolik Modelleme.
3-DoÄŸal Kaynak Yönetimi: AÄŸaç Yükseklikleri, Kereste Hacmi, Maden Sahalarında Hacim Hesaplamalarında etkin olarak kullanılır.
4-Ulaşım ve/veya Altyapı Güzergahlarının Haritalanması: Yeni ulaşım ve altyapı projelerinin tasarım ve uygulamalarında kullanılır.
5-Åžehir Modelleme: Hazırlanacak 3-B yeryüzü ve yansıtıcı yüzey modelleriKentsel Planlama, GörüÅŸ Analizleri, vb. Amaçlar ile kullanılır.
6-Enerji Nakil Hatları: Tasarım, yeniden inÅŸa ve termal izleme analizleri için kullanılır. PLS - CADD gibi yazılımlar ile uyumludur.
7-Demiryolları: Mühendislik tasarımları, Tren Kontrolları için izleme verilerinin elde edilmesinde kullanılır.
8-Karayolları: Karayolu tasarımında doğru veri temin etmekte kullanılır.
9-Sulama: Özellikle yüksek yükseklik doÄŸruluÄŸu gerektiren sulama projelerinde topografik harita üretimi.

IMG_20190114_155203.jpg
IMG_20181221_144941.jpg
IMG_20190130_124347.jpg
IMG_20190123_145222.jpg
Cadde_tmz_4_5.jpg
bottom of page